Na, így már értem a fortélyt! Ugyes vagy!
A kelt tésztához:
A krémhez:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, ésa langyos tejet. Hagyjuk felfutni( kb. 15 perc), ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ha fefutott az élesztő, hozzáadjuk a sót, citromhéjat ,a tojáshabot és az olajat. Dagasztjuk( akkor jó, ha már elválik az edény falától, és a kezünkhöz sem ragad). Kevés lisztet szórunk a tetejére, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
Közben a krémhez összekeverjük a tojások sárgáit és az egész tojást a cukorral és a kakóporral. Takaréklángon főzzük, és apránként hozzáadjuk a mogorókrémet is, majd, amikor már elég sűrű , hozzáadjuk a tejet és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. (Állandóan kavargassuk, már a főzés kezdetétől, mert különben leég , vagy odaragad az edény aljára).
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkafelületre borítjuk, és 6 cipóvá osztjuk. A cipókat egyenként 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk ,és megkenjük a krémmel. Ezután föltekerjük egyenként a lapokat, óvatos mozdulatokkal csavarunk rajtuk párat , kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kettőt-kettőt egymás mellé helyezünk majd a kettő tetjére helyezzük a harmadik rúdat. 2 három rúdból álló kalácsot kapunk ilymódon. A tetejüket megkenjük olajjal! A sütő aljára egy vízzel teli edényt helyezünk, hogy gőz keletkezhessen( ettől puhább lesz), bekapcsoljuk 180 ºC-ra , majd amikor pirosodni kezd fölhúzzuk 220 ºC-ra ,és pirosra sütjük! Kicsit több, mint fél óra kellett az én sütőmnek, hogy megsüsse!
(Nekem most 2 kis briós szerűség is lett a tésztából, mert sietségemben 6 helyett , véletlenül 7 felé osztottam).
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!