A hagymát zsíron megpirítjuk kicsit, majd a zöldpaprikával, a paradicsommal, a csípős paprikával, alapot készítünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Én a paradicsomot a végébe keresztet vágva szoktam hozzáadn egészbeni, amit a víz felforrása után kiveszek, és lehúzom a héját. A paradicsom héja nem emészthető, nem fő szét, a felpenderedett héj darabok csak rontják az esztétikai, és ízélményt fogyasztás közben.
Elkeverjük a fagyasztott, de közben kiolvasztott, előfőzött, konyhakész pacallal, a szétnyomott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 1 órát főzzük együtt, közben megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük, és hagyjuk, hogy összefőjenek az ízek. Kevés borban feloldjuk a paprikát, és a pörkölthöz hozzátöltve készre főzzük. A bor mennyiségével vigyázzunk, mert nem alkohol, hanem csersav tartalma miatt kerül a pörköltbe.