Az előfőzéshez kuktát használok.
A pacalt hideg vízben jól kimosom és bő vízben felteszem főni a szemes borssal és babérlevéllel. Ha felforrt a habot leszedem és lecsukom a kukta fedelét. 50 percet fütyültetem, majd amikor már kinyitható a kukta fedele, hideg vízzel leöblítem és felcsíkozom.
A pörkölt alaphoz a kockára vágott hagymát zsíron megdinsztelem, rádobom az áttört fokhagymát, az összevágott paradicsomot és paprikát, télen lecsót, megszórom pirospaprikával, fűszerekkel és alá öntöm a bort.
Ekkor beleteszem a pacalt, megsózom és felöntöm az előfőző levéből, ami éppen ellepi.
Amennyiben előfőzött fagyasztott pacalt használok, a felolvasztás után ezt adom a pörkölt alaphoz és vízzel öntöm fel.
Lefedve a pacal puhulásáig, de legalább 30 percet főzöm. Időnként megkavarom, ha elfőtte a levét, vízzel pótolom.
Főtt burgonyával tálalom és mellé friss házi kenyeret kínálok.