2 tojás
3 dl tej
1 csipet só
2 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 dl szódavíz
a sutéshez olaj vagy zsír
Egy tálban a felutott tojásokat osszekeverjuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a tejet, a szódavizet, végul állandó keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. A palacsintatészta állománya akkor jó, ha teljesen sima, csomómentes. Suruségét tej vagy liszt hozzáadásával változtathatjuk. Ha a sutéshez olajat használunk, azt belekeverhetjuk a kész palacsintatésztába. Ehhez a mennyiséghez kb. fél dl olajat adunk, ha teflonserpenyoben sutjuk a palacsintákat. Ha nem így járunk el, akkor a palacsintasutot minden palacsinta elott vékonyan kikenjuk olajjal vagy zsírral, esetleg margarinnal. A felforrósított palacsintasutobe kb. fél dl tésztát ontunk és gyors mozdulattal szétterítjuk. Amikor a palacsinta egyik oldala megsult, kenokéssel megfordítjuk és megsutjuk a másik oldalát is. Sutés kozben a palacsintasutot rázogatjuk, mozgatjuk. A palacsintatésztát minden palacsinta elott felkeverjuk, mert a liszt leulepszik benne. A kész palacsintákat tányérra borítjuk, egymás folé.
A palacsintákat kulonbozo toltelékekkel tolthetjuk meg, feltekerjuk és porcukorral megszórva tálaljuk. A toltelék lehet cukrozott darált dió, baracklekvár, kakaó, porcukorral elkevert orolt fahéj, puding, bármilyen gyumolcs, stb.
A túrótolteléket a kovetkezoképpen készíthetjuk el: 25 dkg túrót szitán áttorunk, hozzákeverunk 1 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, ízlés szerinti porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjuk. Adhatunk hozzá 5 dkg mazsolát is.
A recept megtalálható Boda Zoltánné Ízletes étel - Hagyományos és új ízek a konyhában c. szakácskonyvében.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!