A kiindulási mennyiség 4,5 liter turmixolt paradicsom volt, ebből lett 4 db 350 ml és 1 db 300 ml üveg sürítmény.
Az üvegeket és a tetőket elmossuk, csírátalanítjuk, lecsöpögtetjük. (csírátalanítás 1:1 arányú ecetes forró vizes kiöblítés)
Előkészítjük a szárazdunsztot. (Én egy kosarat béleltem ki és azt takartam le takarókkal)
A paradicsomot megmossuk, a szár alatti részt kivágjuk.
Feldaraboljuk és leturmixoljuk.
Lé készítés:
Beleöntjük a főzőedénybe és addig főzzük, amíg a pinkből pirosra változik a színe, ez kb.10-15 perc mennyiségtől függően.
Tölcsér segítségével óvatosan üvegekbe töltjük, lezárjuk és néhány percre a fejére fordítjuk. Így sterilizáljuk a benne lévő levegőt és így tartosítószer nélkül is eláll.
Dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihülni.
Sűrítmény készítés:
Ugyanaz mint fenn, de kb. 45-50 percig főzzük, így kb az eredeti mennyiség fele lesz és nagyjából szósz sűrűségű. Szintén üvegekbe tesszük, fejre állítjuk, és dunsztoljuk.
Fűszerezni ráérünk a felhasználáskor.
Ha sűrítményt készítünk, turmixolás előtt kicsit megnyomkodhatjuk a paradicsomot, így sok nedvesség kijön belőle, ami lecsökkenti a főzési időt.
Régen utáltam a paradicsom eltevést (kb.1x tettem el) mert a passzírozás egy nem szeretem dolog volt. A turmixolással a helyzet teljesen leegyszerűsödött. Szívesebben dolgozom a paradicsommal nyersen, mint forrón.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!