Nem szabad külön vízben kifőzni a gombócokat, mert sok izanyag elveszik. A fűszeres paradicsomlében főzöm meg, és a végén sűrítem.
A paradicsomos gombócot mivel paleozok kétféle képpen szoktam készíteni. A családnak rizssel és a normál szószt, magamnak rizs nélkül és zablisztes rántással a szószt.
1 kg darált hús, kettéoszva, kb. 70-30dkg arányban.
70dkg húshoz gyors tasakos rizs 125g-os, 1 tojás, só, bors, tört pirospaprika, ízvarázs,
30 dkg húshoz 1 tojás, só, bors, tört paprika, pici ételízesítő, kevés szezámliszt, amennyit felvesz a hús, paprika
paradicsomszószhoz: pici olaj, liszt a rántáshoz, sűrített paradicsom vagy paradicsompüré 500 g-os, pici szárított petrezselyem, cukor ízlés szerint, kevés víz.
paleos szószhoz: pici oliva és 1 kávédarálónyi zabliszt (zabpehely ledarálva) a rántáshoz, paradicsompüré, xilit és petrezselyem, esetleg kevés víz.
A húshoz összeállítom az alapanyagokat. A rizseshez először hozzákeverem a rizst, majd a többi fűszert és a tojást, majd hagyom picit állni. Közben a rizs nélküli húshoz hozzáadom a tojást, fűszereket és a kevés szezámlisztet, jól összedolgozom. A húsból gombócokat formálok, ha van paprika megtöltöm vele. Egy fazékban kevés só, ételízesítővel forralok vizet és a forrásban lévő vízbe megfőzöm a gombócokat. Közben elkészítem a mártást.
Kevés zsíron pici lisztet sötét barnára pirítok, majd beleteszem a paradicsompürét, a cukrot és kevés szárított petrezselymet, összekeverem és öntök hozzá pici vizet, majd főzöm kevergetés mellett pár percig, ha rottyan utána egy perc és kész.
A paleos mártás: Kevés oliván a ledarált zabpelyhet megpirítom és hozzáadom a paradicsompürét, nyírfacukrot, vagy xilitet és petrezselymet, jól elkeverem, majd főzöm picit, ha kell öntök hozzá kevés vizet. A paleoban a zabliszt nem 100%, viszont nagyon jól lehet vele sűríteni. Ha kész félreteszem.
A megfőtt húsgombócokat kimerem a mártásokba és jól elkeverem és fogyasztható is. Én kókuszkenyeret ettem hozzá. A kéktányéros a paleos, a kisebb lábos a paleos mártás és a paprikás tálon lévő gombóc paleos.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!