Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg zsír
3 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő/ vagy egy tasak instant élesztő
1/2 cs. sütőpor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
és annyi tej, hogy jól nyújtható legyen a tészta
a töltelékhez:
3 tojásfehérje
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 vaniliáscukor
1/2 citrom reszelt héja, és egy kcsi a levéből is
vegyes gyümölcs lekvár ( 1-1.5 40 dkg-os üveg)
Elkészítés
1.A lisztet, cukrot, por élesztőt, sütőport, sót, citromhéjat összekeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, és összegyúrjuk a tojás sárgákkal, és némi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.( Ha rendes élesztőt használunk akkor kb. 1/2 dl cukros tejben felfuttatjuk és úgy adjuk a többihez.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
3. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat és azzal is habosítjuk még kicsit.
4. Kanállal lazán belekeverjük a darált diót. Egy sűrű diós krémet kapunk .
5. Az egyik tésztaadagot kb 4 mm vastagra téglalappá nyújtjuk. A hossza akkora legyen hogy keresztben beférjen a tepsibe!
6. Az egész felületét megkenjük lekvárral, majd a két széle felől feltekerjük a téglalap hosszabb oldalait, de úgy hogy középen kimaradjon egy kb 2-3 ujjnyi szabad terület.
7. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, eligazgatjuk , és a középen kimaradt részt "feltöltjük " a diós habbal.
8.A másik két tésztarésszel ugyanígy járunk el, egymás mellé tesszük őket így a 3 rudat egymás mellé helyezve, egyszerre tudjuk sütni.
9. Előmelegített sütőben,közepes lángon sütjük ,( 180 celsius) amíg szép világos barna nem lesz a tészta. ( Kb 40 perc) .Ha kihült kb 2 ujjnyi szeletekre vágjuk és porcukorral meghintjük
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!