Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Torta receptek » Pillangó torta

felvitel dátuma: 2011-07-15 21:50:26       mai nézettség: 1       nézettség: 4081
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

A piskótához (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

  • 120 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 6 tojás
  • 3-4 ek. hideg víz
  • 1 csipet
  • 180 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor (10 g)

A csokoládékrémhez:

  • 30 dkg csokoládé,
  • 25 dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 dl tejszín

A torta bevonásához és díszítéséhez:
 

  • 5 dl tejszín
  •  10 dkg porcukor
  • 2 csomag habfixáló (vagy a fentiek helyett 5 dl Hulala növényi tejszín)
  •  pár csepp ételfesték vagy 1-2 mokkáskanál erős színű gyümölcsszörp
  •  cukorgyöngyök


Szükségünk van még két gömbnyalókára

Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

Kislányom 2. szülinapjára készítettem el ezt a tortát. Sajnos, nincsenek fázis fotók, mert tavaly készült.

A recept és ötlet  "Szamóca recept-oldaláról"  (www.recept-oldal.hu) származik.

A piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján, piskótatorta alaprecept)

1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési keményítőt és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé, O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.

3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következtében elsimul!

5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.

A krém elkészítése:

A tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a puha, de nem folyékony vajat, gépi habverővel habosra keverjük.

A kihűlt piskótát 3 egyforma egyforma vastag korongra vágjuk és megtöltjük a csokoládékrémmel.

A tejszínből vagy Hulalából kemény habot verünk, amit tetszés szerint színezhetünk. Ezzel a habbal vonjuk be a tortát

A pillangó összeállítása az alábbiak szerint történik:

1.) A megtöltött piskótalapot egy tálcára vagy tálra helyezzük.

2.) A piskótakorong közepéből kivágunk egy kb. 4 cm széles sávot, aminek az egyik végét kissé lekerekítjük, a másik végét hegyesre vágjuk.

3.) A két félkört megfordítjuk úgy, hogy a domború oldaluk nézzen a középső piskótacsík felé. Kicsit meg is faraghatjuk őket úgy, hogy még jobban emlékeztessenek a pillangószárnyra. A piskótacsík lekerekített vége lesz a pillangó feje, ebbe szúrjuk a csápokat.

4.) A pillangót bevonjuk a habbal, a fejébe beleszúrjuk a két nyalókát csápnak, és a cukorgyöngyökkel feldíszítjük a szárnyait

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.