Szósz:
Paradicsomos 1: 1 közepes fej vöröshagyma; 3 db karikára vágott paradicsom; 2 doboz konzerv paradicsom (a 140g-osból); fűszerek ízlés szerint: oregano, bors, só, bazsalikom; Kis ketchup
Paradicsomos 2: 360 g sűrített paradicsom, kb 2 dl víz, kis olaj, oregano, só, bors, cukorTészta
Krumplis tészta: 3 közepes krumpli; 1 kis doboz kefir; 3 evőkanál olaj, vagy egy kis vaj; 1 dl tej; fél kocka élesztő; Kis cukor; fél kg liszt; 1 teáskanál só
Olasz tészta:50 dkg rétes liszt; 50 dkg finomliszt; kis olaj; 2 teáskanál só; 1 ek cukor; esetleg oregano; fél élesztő; 2,5 dl tej;Szósz:
· Paradicsomos 1
A hagymát megpirítjuk olajon, rárakjuk a paradicsomot és felöntjük egy kis melegvízzel (csak, hogy ellepje). Szétfőzzük a paradicsomot amennyire csak lehet, ha szükséges még önthetünk hozzá egy kis vizet. Ezután beletesszük a konzervet, a fűszereket. Kis ketchuppal hígítható. A bolti szósztól finomabb, olcsóbb, és nem tartalmaz adalékanyagokat, csak ha teszünk bele.· Paradicsomos 2
A paradicsomot összekeverjük annyi vízzel, hogy kellemes krémszerű legyen az állaga. Ezután kis lángon elkezdjük melegíteni. Öntünk hozzá egy kis olajat. Attól függően, hogy mennyire savanykás a paradicsom ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót. Ki mennyire szereti fűszeresen, ízlés szerint adagoljuk a borsot és az oreganot. Mindezt folyamatos kevergetés mellett, nehogy leragadjon. Kívánt állagot elérte akkor kész.· Fehér (tejfölös)
Levesszük a tejföl tetejéről a fóliát. A friss oreganót, bazsalikomot apróra vágjuk. Ha nincs friss, akkor a szárított is megteszi.A.
variáció: beleöntjük a tejfölbe a fűszereket, sót, és összekeverjük.
B. variáció: befedjük tejföllel a pizzát, majd enyhén sózzuk (elhagyható),
borsozzuk, megszórjuk a zöldfűszerekkel.
· Mornay mártás
Felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet és állandóan kavargatva világosra pirítjuk.Levesszük a tűzről, vékony sugárban, lassan hozzáadagoljuk a tejet, állandóan kavargatjuk, hogy ne legyen csomós. Simára kikeverjük a tejjel, majd visszatesszük a tűzhelyre és addig főzzük (folyamatosan keverve), amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, megvárjuk, míg kihűl. Közben finomra reszeljük a sajtot és kemény habbá verjük a tejszínt. A tojássárgákat egyesével elkeverjük a mártással, hozzátesszük a sót, a frissen őrölt fehérborsot és a szerecsendiót. Beleforgatjuk a sajtot és a tejszínhabot, krémesre kikeverjük.
Tészta
Krumplis tészta:
A krumplit megfőzzük, és összetörjük. A tejet meglangyosítjuk, és beletesszük az élesztőt és a kis cukrot, jól felfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk és megkelesztjük. Miután megkelt egy nyújtótáblán 2 vágjuk (egy közepes tepsibe elég a fele). A nyújtótáblát jó alaposan belisztezzük, mert a krumplis tészta jobban ragad a többinél. A vajjal/olajjal kikenjük a tepsit, beletesszük a tésztát. Villával megszurkáljuk, picikét elősütjük /180 °-on/ (tényleg kicsit, mert hamar megsül, csak annyira, hogy ne legyen nyers). Utána tesszük rá a feltéteket, és ezután készre sütjük. Amikor a sajt megpirul, akkor kész!Olasz tészta:
A liszteket egy tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal. Összemorzsoljuk őket. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A sót és a cukrot egy viszonylag sósabb tésztához mértük, de változtatható. Összegyúrjuk, ha nem elég lágy akkor tejjel hígíthatjuk. Végeredményben egy száraz, kemény hatást keltő tésztát kell kapnunk. Kb 1 órát kelesztjük. 4 felé vágjuk, vékonyra nyútjuk, rátesszük a feltétet és kisütjük. Elektromos sütőben kb 170°C, és alsó-felső sütés.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!