Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Torta receptek » Póni torta joghurtos málnás krémmel

felvitel dátuma: 2011-07-24 23:55:02       mai nézettség: 1       nézettség: 5651
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

A piskótához (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

  • 120 g finomliszt
  • 80 g étkezési keményítő
  • 2 csapott kk. sütőpor
  • 6 tojás
  • 3-4 ek. hideg víz
  • 1 csipet
  • 180 g finomított kristálycukor
  •  1 tasak vaníliás cukor (10 g)

A krémhez:

  • 1 nagy doboz vegyes gyümölcsös vagy málnás joghurt
  • kb. 40 dkg málna
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 cs. étkezési zselatin (12,5 g - Horváth Rozis fele)
  • 4 dl tejszín

A torta bevonásához, díszítéséhez:

  • marcipán
  • zselés ételfesték
  • 1-2 dl tejszín
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:

A piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján, piskótatorta alaprecept)

1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési keményítőt és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé, O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.

3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következtében elsimul!

5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni. 

 

A krém elkészítése (forrás: Kovácsné Ági szakácsunk) :

  1. Egy kis lábasba feltesszük a joghurtot, a cukrot, vaníliás cukrot és a zselatint. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad.
  2. Teljesen kihűtjük, majd a felvert tejszínt és málnát belekeverjük a joghurtos krémbe.

A piskótalapot 3 részre vágjuk. Megtöltjük a krémmel. A tortát ízlés szerint díszítjük. Jelen esetben a tetejét színezett marcipánnal vontam be, oldalát színezett tejszínhabbal. A póni figurát, virágokat, pillangókat marcipánból formáztam, szúrtam ki.

A díszítés saját ötlet.

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2011 augusztus 31

Nagyon szép!Gratulálok!

0/10 Hani 2011 augusztus 31

Köszönöm szépen kedves Pumukli!

0/10 csoti.henriette 2011 október 25

Nagyon jó kis recept, leírtam, márcsak kipróbálásra vár, ha lesz elég merszem hozzá:) a krém nagyon ötletes, a tészta pedig nagyon jól le van részletezve, hogy kezdőként is jól kell sikerülnie:)!

0/10 Hani 2011 október 26

Köszi Heni!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.