Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Hús ételek / egyéb recept » pulykahús-gombóc paradicsomszósszal

felvitel dátuma: 2013-04-03 19:00:00       mai nézettség: 1       nézettség: 1690
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

 

A húsgombóchoz kell 1 kg darált pulykahús, 1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve, 1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve, pár gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt piros paprika, , őrölt bors, ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.

 

A mártáshoz: 1 doboz 500 g. paradicsomszósz, kevés , őrölt bors, pár gerezd szétnyomott fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.

2 kg krumpli.

Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:

 

A paradicsomos húsgombóc, viszonylag egyszerű étel, könnyű elkészíteni, de másokkal ellentétben,  mi pulykahúsból készítettük. (A többes szám, nem véletlen, mert általában, feleségemmel együtt főzünk.) A pulykahús, kevésbé zsíros, mint a sertés, és ez az étel megkívánja, hogy ne ússzon zsír a tetején. A szaftosságát, biztosítja paradicsommártás.

A gombócokat, külön főztem. Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt. A gombócokat a hozzávalókból, összegyúrjuk. A hozzávalók, megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével, de külön felsorolásra kerülnek. Az összegyúrt húsgombócokat megfőzzük. Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele. A rizst, pedig a pulykahús, rövidebb ideig történő főzése miatt főztem elő. Ha sertéshússal csináljuk a gombócokat, elő sem kell főzni a rizst.

A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek. Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz. Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott fokhagymát. Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet adunk egy kis edénybe, a szószból kivett kis mennyiséggel, csomómentesre keverve, behabarjuk. ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni. 

Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is. A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel. 

Mikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is. Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként!

 

Blogbejegyzést is írtam róla, amit itt láthatsz:

 

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/04/pulykahus-gomboc-paradicsommartassal.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.