Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Nehéz » Puncs Torta

felvitel dátuma: 2014-05-18 12:40:10       mai nézettség: 1       nézettség: 2109
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

Hozzávalók:

1 db 10 tojásból készített piskóta
1/2 liter víz
15 evőkanál  cukor
kb 3-4 evőkanál rum vagy rum aroma

1-2 evőkanál kakaó
ételszínező (elhagyható, helyettesíthető málna vagy meggy szörppel

4dl barack lekvár
Piskótához:

10    db tojás

10   ek cukor

10  ek liszt

½ cs sütőpor

1 cs vaníliacukor

 

Nyújtható fondant 

Hozzávalók:
1/2 kg átszitált porcukor (+ amennyit esetleg még felvesz)
 1 evőkanál étkezési zselatin
6 evőkanál  víz
2 evőkanál  margarin
2 evőkanál méz
 

Előkészületi idő: 12 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

Elkészítés:
 

1.            Piskótát sütünk 10 tojásbólTeljesen kihűtjük.

2.            Cukorszirupot főzünk a következők szerint:  1/2 liter vízbe 15 kanál cukrot felfőzzük a kakaót is beletesszük összefőzzük és kicsit hűlni hagyjuk. Beleteszünk ízlés szerint rumot vagy rumaromát, majd elfelezzük, és egyik  felébe annyi piros ételszínezőt teszünk, hogy szép sötét rózsaszín legyen.Én most egyben hagytam színező nélkül.

3.            A piskóta tetejét és alját vékonyan levágjuk (kb. 5-6 mm-esre) és a belső felületüket megkenjük baracklekvárral.

4.            A maradék (középső) piskótát  felváltva öntözgetjük a kétféle cukorsziruppal. A tészta akkor jó, ha nedves állagú, de ne áztassuk el annyira el, hogy folyjon belőle a szirup! Keverhetünk bele 1-2 kanál sárgabarack lekvárt is.

5.            A lekvárral megkent alsó piskótalapra rátesszük a locsolt lapot   és befedjük az egészet a  felső lappal.

6.            Ráterítünk egy zsírpapírt a tetejére és egy nyújtódeszkát teszünk rá. Nem legyen túl nehéz!

7.            2-3 óra múlva levehetjük a súlyt, a torta tetejét és oldalát lehelt vékonyan lekvárral megkenjük.

8.            A fondant nyújtásához, átszitált porcukorral vékonyan megszórt gyúródeszkát és  vékonyan porcukrozott sodrófát használunk. A sordrófáról kézzel letöröljük a porcukrot és így csak egy leheletnyi, leragadást megakadályozó réteg marad rajta.  A fondantot vékonyra, kör alakúra és megfelelő nagyságúra nyújtjuk. Tenyérrel lefelé, nyitott újakkal a fondant alá nyúlunk és ráemeljük a tortára.A mázt óvatosan a torta tetején, majd az oldalán is elsimítjuk, kézzel ill. habkártyával  és  a felesleges mázt éles késsel körben levágjuk. A maradék mázból -újra összegyúrva, nyújtva- díszítést készíthetünk.

9.            A tortát egy éjszakára hűvös helyre  tesszük, másnapra összeérik.

Nyújtható fondant 

Hozzávalók:
1/2 kg átszitált porcukor (+ amennyit esetleg még felvesz)
 1 evőkanál étkezési zselatin
6 evőkanál  víz
2 evőkanál  margarin
2 evőkanál méz

Elkészítés:
 

1.            A porcukrot átszitáljuk szitán egy keverőtálba, kb. felét átöntöttjük egy másik edénybe.

2.            Egy tálba -vagy nyeles lábasba- tesszük a zselatint és a vizet, összekeverjük,  gőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk  a margarint és a mézet,  olvadásig keverjük.

3.            Mikor felolvadt, hozzáöntjük a tálban maradt porcukorhoz,   fakanállal összekeverjük. Közben folyamatosan adjuk hozzá a félretett porcukrot. Amikor már a kanállal nem lehetett tovább keverni, akkor kézzel gyúrjuk tovább porcukorral meghintett gyúródeszkán mindaddig, amíg egy összeálló, nem ragadó, fehér színű masszát kapunk.Most kétféle színt használtam így a félbe vett fondant egyik felét málna színnel  színeztem.



Megjegyzés:
 

1.            Azonnal felhasználhatjuk.

2.            Folpackba alaposan becsomagolva, nylon zacskóba téve, hűtőben tárolhatjuk. Felhasználás előtt 1 napig       pihentetjük szobahőmérsékleten.

3.            Ha nagyon kemény a fondant, akkor mikrózva lehet puhítani és utána kevés olvasztott margarinnal átgyúrni.

4.            Ha nagyon lágy marad a fondant, akkor átszitált porcukrot lehet még hozzágyúrni.

5.            Ha színes fondantot szeretnénk, gyúrás közben tehetünk bele ételszínezéket,vagy  néhány csepp szörpöt,  így halvány rózsaszín lesz.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.