1 fej brokkoli (kb ½ kg)
5 kicsi burgonya
6 tojás
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
1,5 dl tejföl
2 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg parmezán sajt (lehet más is, de én jobban szeretem az intenzív íze miatt)
só
bors www.toldifuszer.hu
A brokkolit megmossuk, rózsáíra szedjük és sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük és lecsöpögtetjük.
A burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük, ha elkészült, leszűrjük, kicsit hűtjük, és a héját lehúzzuk, majd vékony karikákra vágjuk.
4 tojást keményre főzünk, majd hűtjük, és a héját eltávolítjuk, majd vékony karikákra vágjuk.
A sütőedénybe rétegezzük a hozzávalókat, 1 sor burgonya, 1 sor tojás, 1 sor brokkoli, majd megismételjük.
Elkészítjük a besamelt.
A vajat egy edényben felforrósítjuk és beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk.
A sajtot lereszeljük.
1 tojást szétválasztunk, a sárgáját a tejjel, tejszínnel elkeverjük, hozzáadjuk a sajtot, jól összekeverjük és a rántáshoz adjuk és takarékon folyamatosan keverve besűrítjük. A végén hozzáadjuk a tejfölt és jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Kicsit sósabbra készítsük, mint ahogy szeretjük, mert a zöldségek magukba szívják és sótlan lesz. (Én nem szeretem utána sózni)
Az elkészült mártást ráöntjük a rétegezett hozzávalókra.
A megmadt tojás fehérjéhez hozzáadjuk a maradék 1 tojást és ráöntjük a brokkoli tetejére. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal és kb 20 perc alatt készre sütjük.
Az idei év utolsó saját termelésű brokkolija megérdemelte, hogy ne levesben, hanem e remekben végezze:))
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!