Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Rétegelt vadpörkölt, almával, borókával.

felvitel dátuma: 2013-08-10 08:04:44       mai nézettség: 1       nézettség: 2224
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:
15 kiló vadhús, (ebben az esetben, dámvad volt az alapanyag) Elkészíthető birkából, vaddisznóból, de akár marhahúsból is ezzel a módszerrel.
4 kg. hagyma,
3 fej fokhagyma,
1 kg. lecsópaprika,
1 kg. paradicsom,
1 kg. alma,
fél marék boróka bogyó,
1 kk. csombor, (borsikafű)
1 ek. csípős őrölt paprika,
4 ek. édes őrölt paprika,
só, bors,
1 ek. köménymag,
20 dkg. szalonna,
2 dl. bor, a paprika feloldásához.
Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:

A hozzávalók 22 literes bográcsra értendőek, a mennyiségel akár 30 is jól lakhat.

A hagymákat, felszeleteljük, megsózzuk. Nem muszáj túl apróra, mert a hosszabb főzés után szétfő. A húst feldaraboljuk, a paprikát, a paradicsomot, karikára vágjuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, majd üvegesre pirítjuk. A köménymagot hozzáadva, rárétegezzük a húst. Legalulra a nagyon csontos darabok kerülnek. Erre egy réteg már besózott hagyma, majd ismét, már kevésbé csontos hús kerül. Ezt is hagymával zárjuk.
Újabb két réteget teszünk a bográcsba hasonló módon, és a legtetejére több szeletelt hagymát, a karikázott paprikát, paradicsomot, a csombort, (borsikafű) őrölt borsot, kevés köménymagot, és az előzőleg összetört borókabogyót tesszük.
A mi bográcsunknak van fedője is, de nem feltétlenül szükséges a főzéshez.
Amíg fel nem rottyan, nem szükséges kavarni, csak a bográcsot kell időnként megforgatni. Mivel mi öntöttvas, beépített bográcsban főztünk, nem tudtuk forgatni, de nem is volt szükség rá. Az öntöttvas bogrács nagyon jó hővezető, így ez a legalkalmasabb edény a pörkölt főzésre. Ezzel az eljárással, nagyon kevés víz kell a főzéshez. Volt olyan étel, amibe nem is kellett utánatöltenem. Csak annyit adjunk hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. A felforrás után, összekavarhatjuk, és beletesszük a fokhagymát, és az őrölt borsot. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, szeletelt almát, és rövid idő múlva, a borban elkevert őrölt piros paprikát. Az édeset, csípőset egyaránt. Az alma, és a bor savtartalma, biztosítja ételünk, finom, sűrű szaftját. Figyeljünk, az utólagos fűszerezésre, ha szükséges! Még egy jó tanács, amit az elején említett idős juhásztól tanultam. A fakanállal, a bogrács aljáról vett mintát, sugárban, magasabbról csorgassuk a kanálra, így nem kell a kóstolásnál megfújni.
Ételem a Gyulavári Kastélynapok főzőversenyében, 42 bogrács közül a "legfinomabb étel" díjat érdemelte ki. 
Ezt is a Kifőztük magazinban publikáltam először, de saját oldalamon részletesebben beszámolok a körülményekről.
Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.