kb. 1 kg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)Nekem ez egy kb 5-6 literes műanyag vödör tele 3 db nagy alma 0,5 liter rózsaszörp (amivel le tudjuk turmixolni a virágokat) 60dkg cukor 2 db citrom leve(ízlés szerint) 0.7 l víz a főzéshez
Mivel a Rózsa szírmában nincs pektin (Zselésítő kocsonyásító anyag )ezért kell az alma hozzá .
Az almákat gerezdekre vágjuk, magházát kimetsszük, húsát kevés vízzel pépesre főzzük.
Ezután levét leszűrjük,közben a rózsaszimokat megtísztitva fazékban jól megfőzzük ,csak is annyi vízzel ami ellepi .Én ilyenkor kézzel lenyomom a szírmokat mert csalóka és fel jön a víz tetejére .Mikor látom hogy a szirmok kifehéredtek akkor jó a főzés ,ekkor bele teszem a cukrot
és addig forraljuk, amíg teljesen elolvad benne.
A citromlevet is belecsorgatjuk,közben . Mikor ezzel készen vagyok félrehúzom és Botmixerrel az almát is bele téve ,illetve a már elkészült korábban rózsaszörpöt pürésítem ,almástól szirmostól egyben. Majd ezt az elegyet ismét főni rakjuk vissza a tűzhelyre .Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megdermed. Ha nincs rózsaszörpünk ,akkor vízzel is lehet pótolni .
Az üvegeket most is mint máskor forró ecetes vízben sterilizálom.
Mivel én most nem csak piros Rózsából hanem mindenféle színűből ami létezett a kertemben abból készítettem ,ezért érdekes színe lett .
Ebből az adagból lett egy 750 g egy 420 g és egy 200 g üveggel .
Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Frissen, ha kihült is ajánlom kóstolásra .
A pektin bonyolult felépítésű növényi eredetű poliszaharidok,melyek különböző gyümölcsökben,zöldségekben és más növényekben találhatók. Legnagyobb mennyiségben a nagyobb termésű citrusfélékben,az almában,a barackban,a szilvában,a fekete ribizliben,a sárgarépában és egyéb növényekben található. A pektin anyagok jótékony hatású,abszolút veszélytelen természetes méregtelenítők,melyek kivonják a szervezetből a nehézfémeket,a rádionuklidokat,a nehézfémeket és más méreganyagokat. Ezért hívják néha őket „a természet ajándékának”.
Nem csak a közel-keleti országokban dolgozzák fel az illatos rózsaszirmokat, de nagyanyáink se hagyták csak úgy tönkremenni. Talán a legismertebb a rózsalekvár, amit sziromból főznek, de sokan készítettek rózsaszirom szörpöt is.
ide teszem a receptjét :
http://www.receptlap.hu/recept/rozsaszorp_9614
Ez a szörp leginkább hűvösebb időben hat üdítően, mint például ebben a nyári őszben, amikor csak álmodozunk a napsütésről. A rózsaszörpből elég egy pár korty is, annyira finom fűszeres az íze. Ilyenkor nyáron citrommal, lime-al, és pár szem bogyós gyümölccsel szoktam könnyűvé tenni.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!