Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Savanyúság / lekvár / befőtt étel receptek » Rózsalekvár (Almával) Csildi befőz

felvitel dátuma: 2013-07-16 17:50:28       mai nézettség: 1       nézettség: 2427
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

kb.   1 kg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)Nekem ez egy kb 5-6 literes műanyag vödör tele  3 db nagy alma 0,5 liter rózsaszörp (amivel le tudjuk turmixolni a virágokat60dkg cukor 2 db citrom leve(ízlés szerint) 0.7 l víz a főzéshez

Mivel a Rózsa szírmában nincs pektin  (Zselésítő kocsonyásító anyag )ezért kell az alma hozzá .

Előkészületi idő: 25 perc


Főzési idő: 40 perc
Elkészítés:

Az almákat gerezdekre vágjuk, magházát kimetsszük, húsát kevés vízzel pépesre főzzük.
Ezután levét leszűrjük,közben  a rózsaszimokat megtísztitva  fazékban jól megfőzzük ,csak is annyi vízzel ami ellepi .Én ilyenkor kézzel lenyomom a szírmokat mert csalóka és fel jön a víz tetejére .Mikor látom hogy a szirmok kifehéredtek akkor a főzés  ,ekkor bele teszem a cukrot
 és addig forraljuk, amíg teljesen elolvad benne.
A citromlevet  is belecsorgatjuk,közben . Mikor ezzel készen vagyok félrehúzom és Botmixerrel az almát is bele téve ,illetve a már elkészült korábban rózsaszörpöt pürésítem ,almástól szirmostól  egyben. Majd ezt az elegyet ismét főni rakjuk vissza a tűzhelyre .Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megdermed. Ha nincs rózsaszörpünk ,akkor vízzel is lehet pótolni .

 Az üvegeket  most is mint máskor  forró ecetes vízben sterilizálom.

Mivel én most nem csak piros Rózsából hanem mindenféle színűből ami létezett a kertemben  abból készítettem ,ezért érdekes színe lett .

Ebből az adagból lett egy 750 g egy 420 g és egy 200 g üveggel .


Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Frissen,  ha kihült is ajánlom kóstolásra .

 A pektin bonyolult felépítésű növényi eredetű poliszaharidok,melyek különböző gyümölcsökben,zöldségekben és más növényekben találhatók.  Legnagyobb mennyiségben a nagyobb termésű citrusfélékben,az almában,a barackban,a szilvában,a fekete ribizliben,a sárgarépában és egyéb növényekben található. A pektin anyagok jótékony hatású,abszolút veszélytelen természetes méregtelenítők,melyek kivonják a szervezetből a nehézfémeket,a rádionuklidokat,a nehézfémeket és más méreganyagokat. Ezért hívják néha őket „a természet ajándékának”.

 Nem csak a közel-keleti országokban dolgozzák fel az illatos rózsaszirmokat, de nagyanyáink se hagyták csak úgy tönkremenni. Talán a legismertebb a rózsalekvár, amit sziromból főznek, de sokan készítettek rózsaszirom szörpöt is.

ide teszem a receptjét :

http://www.receptlap.hu/recept/rozsaszorp_9614

 

 

Ez a szörp leginkább hűvösebb időben hat üdítően, mint például ebben a nyári őszben, amikor csak álmodozunk a napsütésről. A rózsaszörpből elég egy pár korty  is, annyira finom  fűszeres az íze. Ilyenkor nyáron citrommal, lime-al, és pár szem bogyós gyümölccsel szoktam könnyűvé tenni.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.