Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Savanyúság / lekvár / befőtt étel receptek » Rózsaszörp

felvitel dátuma: 2011-07-18 16:12:12       mai nézettség: 1       nézettség: 1300
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:

kb. 40 dkg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)

2 liter szűrt víz vagy alacsony ásványianyag tartalmú ásványvíz

1 kg cukor

1 tk. citromsav/citromlé (ízlés szerint)

Előkészületi idő: 60 perc


Elkészítés:

1.       Az üvegeket és a tetőket mossuk el és csírátalanítsuk. (Csírátalanítás=alaposan elmossuk és 1-1 arányú ecetes forró vízzel kiöblítjük és lecsurgatjuk)

2.       Előkészítjuk a száraz dunsztot. (Én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)

3.       A szirmokat megmossuk, így remélhetőleg elhagyják a bogarak, amik a szedésnél benne maradtak.

4.       5 liter dunsztos üveget tegyük tele rózsaszirommal (lehetőleg piros). A futórózsa nem alkalmas.

5.       Ráöntjük a vizet és állni hagyjuk kb 1 napig.

6.       Beleöntjük a főző fazékba és addig főzzük, amig elhalványodik/kifehéredik. (Ne ijedjünk meg a színétől, mert amikor hozzáadjuk a citromsavat/citromlét, attól jön elő a színe.

7.       Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, és addig főzzük lassú tűzön, amíg már nem habosodik.

8.       Lassan beleöntjük a szörpöt egy tölcsér segítségével az üvegbe ( az üvegek legyenek szárazak belülről), vigyázunk,  nehogy elrepedjenek) rátesszük a kupakot és 1-2 percre a fejére fordítjuk. Így elvben minden csíramentes lesz és tartósítás nélkül is eláll. Ha ebben nem bízunk, tegyünk az üveg tetejére 2 rétegű celofánt, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását (semmiképpen se bele, mert egészségtelen, szalicilt meg főleg ne!)és úgy zárjuk a kupakot.

9.       Tegyük bele a dunsztba és hagyjuk ott kihülni. (2 napig is maradhat)

 

Ha még romantikusabbá/különlegesebbé  akarjuk tenni, készíthetjük levendulával is.

 

Levendulás változatnál

üvegenként 2-3 levendulavirág

Minden megegyezik a fentiekkel, csak a 8. pont megkezdése előtt  beletesszük a megmosott levendula virágot és pár percig főzzük, hogy az esetleges kórokozói elpusztuljanak.

2-3  virágot beletesszük az üvegbe (én csipesszel szedtem ki és csúsztattam bele az üvegbe) és innen folytatjuk a 8.ponttal. Jól mutat az üvegben és igazán különlegessé teszi a szörpöt.

 

Narancsos változatnál

1-2 db lehetőleg bió narancs (ha nincs áztassuk szodabikarbónás vízbe és jól súroljuk meg a héját)

  • facsarjuk ki a narancsok levét  és a héját vágjuk össze.
  • 6.pontnál a narancsok héját is hozzáadjuk és a 7.pont szerint folytatjuk az elkészítést.
  • Egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a narancslevét és még egy pár percig forraljuk.
  • Innen megegyezik 8-9 ponttal.
Szakács: Helga


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.