Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Saint Honoré torta

felvitel dátuma: 2011-07-19 15:47:18       mai nézettség: 2       nézettség: 2751
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

16 szelethez:

Az égetett tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 100 g vaj/margarin
  • csipetnyi só
  • 250 g finomliszt
  • 6 tojás
  • 1/2 kk. sütőpor

A krémhez:

  • 1,5 tasak/9 lap zselatin (15 g)
  • 1 vaníliarúd
  • 3+1 dl tej
  • 50+200 g kristálycukor
  • 6 tojás
  • 1 tasak vaníliás pudingpor

A díszítéshez:

  • 1 kk. citromlé
  • 200 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor (10 g)
  • 1 tasak habfixáló
Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:
  1. A felsorolt hozzávalókból, az utolsó hozzáadott tojásban elkevert sütőporral égetett tésztát készítünk. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és vajjal/margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, majd sorban a többit is, és alaposan  elkeverjük a kézi robotgép dagasztóspiráljával a masszát.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a tészta sütéséhez-növekedéséhez gőz kell!).
  3. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd 1/2 cm távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára - ezek sülés közben "összenőnek". A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire, és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük (15 pec), majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra  csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába-aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és ugyancsak rácsra rakosgatjuk.
  4. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk (vagy elkeverjük, ha instant). A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 50 g cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk-elkeverjük benne a zselatint,és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve kissé hűlni hagyjuk.
  5. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 200 g, apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk  a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
  6. A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkot (nagyon forró a karamell!), és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.
  7. Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt, és tálra csúsztatjuk. A maradék  fánkokat apróra tördeljük, és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval (Hulala esetén nem szükséges a fixáló), csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére egy-egy dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük. Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, tanácsos mihamarabb elfogyasztani (nem lesz gond :-)).

Én 5 dl tejszínt vertem fel, de még a habrózsákhoz kellett pluszban. Lehet, hogy gazdagon díszítettem a torta tetejét :-)!

Láttam olyan változatot is, ahol a kis fánkocskákat megtöltötték krémmel, szerintem úgy még finomabb.

A recept Lajos Mari: 66 torta c. könyvéből való.

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Kercsike 2011 október 02

Nahát Anita! Ez olyan finom, nagyokat nyeltem, miközben olvastam. Hát, ha egyszer sok időm lesz megcsinálom. Gratulálok!

0/10 Hani 2011 október 03

Köszönöm szépen Judit!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.