Elkészítés:
A retket jól megmossuk , félbe vágjuk,majd tetszőlegesen vastagabb csíkokra vágjuk vagy szeletekre. A céklát megpucoljuk ,félbe vágjuk és szintén ízlés szerint szeletekre vagy csíkokra vágjuk.
Elkeszitjuk a savanyúság levét: az ecetet és a vizet szintén ugyan azzal a pohárral adagolom.
1pohar 5%-OS ecet (2,5dl)
3 pohár forró víz (2,5 dl)
1pupos tk só
A hozzávalókat jól osszekeverjuk,majd kéz melegre hutom.
A tiszta üvegbe retegezem a hozzávalókat. Az üveg aljára teszek 1 sor tetszolegesen felszerelést retket,erre a szintén felszerelést céklát. Így folytatom míg el nem fogy ,1 sor retek majd 1 sor cékla. A tetejét értékkel zártam. Felontom a sós ecetes vízzel, végén 1 ek olajjal meglocsolom a tetejét és lezarom. A konyhapulton hagyom 2-3 napig érni.Jo étvágyat!
Fontos: a retket bő vízzel öntsük fel,hogy ne romoljon meg,illetve az olajjal szintén egy réteget vonunk rá,hogy ropogosabb maradjon.Mikor lezártnak az üveget akkor óvatosan forgassuk meg 2x-3x hogy osszekeveredjen.A ceklatol azonnal színeződik a lé. A leve a zöldség mennyiségétől függ. Az arany mindig maradjon,nagyobb mennyiségű le esetében duplazzuk vagy triplazzuk. A recept egy kedvenc Izraeli shef receptje
Szakács: evi