A hozzávalók
60 dkg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 dl étolaj
1 ek pirospaprika
50 dkg darált sertéshús
10 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt köménymag és pirospaprika
só
2 db közepes méretű tojás
1 tk majoránna
2 babér levél
2 ek étolaj
2 csapott ek liszt
1 mokkáskanál pirospaprika
a tálaláshoz tejföl ízlés szerint
Az olajon megfuttatjuk a csíkokra vágott szalonnát, beledobjuk az apróra vagdalt hagymát és üvegesre pároljuk. Meghintjük 1-2 evőkanál pirospaprikával,majd a darálthúsból 10 dkg körülit is beletesszük .Amolyan pörkölt alapot csinálunk egy 20 perc alatt elő főzzük.Amikor puhult a hús , ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, babért, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd elkezdjük forralni.
Közben a darált húst összekeverjük 10 dkg mosott rizzsel, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával,egy apróra vágott vöröshagymával , megfűszerezzük az őrölt köménymaggal és a pirospaprikával, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és összegyúrjuk 2 tojással. Vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk, és egyenként a forrásban lévő káposzta tetejére ültetjük a 15-20 db gombócot. Csak akkor mozgassuk a fazekat, amikor a tojástól már összeálltak a gombóckák. (Meg fognak nőni, ezért nagyobb fazekat használjunk, és ha kell, öntsünk fel egy kis vízzel.) Kb. 45 perc főzés után befűszerezzük a káposztát a babér levéllel és a majoránnával. Még főzzük 15 percig.Ezután a gombócokat óvatosan kiszedjük majd 2 evőkanál olajon a liszttel világos rántást készítünk, pirospaprikát teszünk bele, felöntjük kevés hideg vízzel. Majd beletesszük a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig forraljuk. Ezután vissza rakjuk a gombóckákat és tálalhatjuk is .Tálaláskor tejfölt teszünk a tetejére .
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!