Ezt a bográcsos szabadtéren készíthető nem éppen diétás ételt immár 60 éve készíti a család,én 41 éve ismerem.
Hozzávalók:
20dkg füstölt szalonna felkockázva
1 nagy fej vöröshagyma felkockázva /14dkg/
1kg megtisztított felkarikázott burgonya/krumpli/
40dkg lebbencstészta,kicsit összetörve/nekem saját készítésű volt/
1 ek. pirospaprika
kb. másfél ek. só
1 kisebb paradicsom
1 kisebb zöldpaprika
1 csipet petrezselyemzöld
1 csipet zeller zöld
2 ek. sertészsír(a forgatáshoz)
2 l. víz
Mindent tisztítsunk meg,vagdossunk össze és tegyük egy nagy tálcára.
Elkészítés:
A szalonnát tegyük a bográcsba,a tűzön olvasszuk ki a zsírját,majd öntsük hozzá a hagymát,pirítsuk ezzel is,ha megpirult,vegyük le a
bográcsot a tűzről és kevergetve adjuk hozzá a pirospaprikát,tegyük
vissza a tűzre és rakjuk bele a burgonyát,pirítsuk egy kicsit ezzel is.
Néhányszor kavargassuk meg és mehet bele a víz,a só.
Amikor felfőtt kóstoljuk meg,szükség szerint sózzuk,(egy kicsit sósabbnak kell lenni,mert a tészta is szív magába belőle)tegyük bele a paradicsomot,zöldpaprikát,zöldségleveleket,ha félig főtt a burgonya,
tegyük bele a nem túl apróra tört lebbencstésztát úgy,hogy egyenletesen szórjuk a lébe.
NEM KAVARGATJUK,hagyjuk amíg teljesen elfő a leve!!!
Most levesszük a tűzről,jól összekeverjük,visszatesszük a tűzre,(ami már csak parázs)és a zsírt a bogrács szélén körbe elolvasztjuk.
Ekkor már csak a kanállal igazgatjuk a tésztát,hogy minél jobban gombóccá álljon,miközben a tűz felett tartjuk a bográcsot,jobbra-balra rázogatjuk és egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk a tésztát.(Ha nem megy,akkor sincs semmi baj,kanállal a tűzön kavargassuk meg,így is nagyon finom lesz.
Csípős paprikával tálalva a legjobb.
Jó étvágyat hozzá!
Saját családi recept
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!