Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Somlói galuska (eredeti)

felvitel dátuma: 2011-03-02 19:58:46       mai nézettség: 1       nézettség: 1416
részletes recept
Hozzávalók 4 személyre:

6 tojás
15 dkg kristálycukor
16 dkg liszt ( fele sima ,fele rétesliszt)
két citrom héja
10 dkg vaj
20-25 percig, tüpróbáig sütjük.
2 kanál kakaópor
diós tésztához 4-5 kanál darált dió

 

alapöntet:
20dkg kristálycukor
1 dl rum
1 vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 ek zselatin

vaníliakrém:
fél liter tej
1 tasak vaníliáscukor
vagy 1 rúd vanilia rúd
fél citrom héja
4 tojás
12 dkg kristálycukor
7 dkg simalisztet /3-4 kanál/

 

csokoládéöntet:
15 dkg tejcsoki
25 dkg porcukor
1 dl rum
10 dkg mazsola
15 dkg dió.


 

Előkészületi idő: 40 perc

Sütési idő: 25 perc

Elkészítés:

Három piskótatésztát készítünk, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá felverjük . 16 dkg liszthez /fele sima ,fele rétesliszt/ hozzákeverjük egy vagy két citrom héját és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz keverjük. Óvatosan fakanállal, /ha lehet akkor lyukas fakanállal/ dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.Egy sütölemezt, tepsit kivajazunk, meglisztezünk-az oldalát soha ,mert púpos lesz, majd beleöntjük a masszát és elömelegített sütöben  kb.170 C fok 20-25 percig, tüpróbáig sütjük. A piskótatésztákat nem javaslom légkeveréses sütésre állítani, csupán simára. Szebben ,jobban feljön a piskótánk. A kakaós tésztába 2 kanál lisszttel kevesebbet teszünk és helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót teszünk és óvatosan összekeverjük.MIndhárom piskótát megsütjük és a tepsiben hagyjuk kihülni. Majd a széleinél késsel felllazítjuk és  figyelmesen  alányúlva ki lehet emelni.

Elkészítjük az alapöntetet: 20dkg kristálycukrot, 2,5-3 dcl vízzel, 1 dcl rummal, 1 vaníliáscukorral, 1 citrom reszelt héjával és 1 narancs reszelt héjával összeforraljuk és kihütjük.Vaníliakrémet készítünk és még melegen hozzádunk egy kevés 5-6 kanál vízben feloldott zselatint.

Vaníliakrém: felforralunk  fél liter tejet 1 vaníliáscukorral esetleg egy rúd vaniliát is tehetünk bele  és fél citrom héját reszeljük hozzá, majd langyosra hütjük. 4 tojássárgáját habosra keverünk 12 dkg kristálycukorral ,majd 7 ,5 dkg simalisztet /3-4 kanál/adunk hozzá és elkeverjük. A tejböl kivesszük a vaníliarudat és fokozatosan hozzákeverjük a tojásos masszához. Állandó kevergetés mellett lassú tüzön besürítjük, majd kihütjük. Idönként megkevergetjük. A feloldott zselatint még a meleg krémbe jól belekeverjük.

Csokoládéöntetet készítünk:

15 dkg tejcsokit darabokra törünk egy kis lábasba, majd 25 dkg porcukrot, 1,5 dcl vizet és 1 dcl rumot adunk hozzá ,majd lassú tüzön forrásig hevítjük, majd kihütjük.

10 dkg mazsolát forró vízbe áztatunk és ledarálunk 15 dkg diót.

Egy magasabb szélü tepsibe belehelyezzük a kakaós lapot majd meglocsoljuk böven az alapöntettel, ezután megkenjük a vaníliáskrém felével, erre szépen , böven darált diót szórunk és egy rész mazsolát. Ráhelyezzük a sima piskótalapot, erre is alapöntet kerül, a vaníliáskrém másik fele, darált dió és mazsola kerül. Majd befedjük a diós lappal, amelyet szintén meglocsolunk alapöntettel és házi baracklekvárral megkenünk. Ezt jó vastagon kakaóporral szórjuk meg, szitálunk rá. Hütöben 1 napig behütjük ,hogy jól összeérjenek a csodás ízek. Tálalásnál szeletelhetjük lapos kockákra és egymásra borítjuk öket piramis alakban, vagy kanállal szaggatjuk a "galuskákat" és úgy helyezzük kúp formájában a desszertes tányérra. Ezután a csokiöntettel böven meglocsoljuk és csak frris tejszínhabbal díszítjük. Mütejszint vétek tenni rá. Aki betartja az összes lépést az elkészíti élete  egyik legfinomabb süteményét. Semmivel  sem hasonlítható össze.  A hütöben a tepsiben napokig eláll és fogyasztás elött tányérra teszünk belöle és tálaljuk.

Szakács: Rudi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Bihary Livia 2012 március 04

Köszönöm a receptet!Elkészítettem igaz egy délelőtt tartott,az egész családomnál nagy sikert aratott!Üdv:livia

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.