A kenyeret héja nélkül, apró darabokra szaggatom, és kevés tejbe áztatom. (lehet zsemlét is használni)
Külön tálban összekeverem a húst, a hagymát, és a szétnyomott apróra vágott fokhagymát. A másik tálban a beáztatott kenyeret, a tojásokat, a sót, a borsot, a zsemlemorzsát, az őrölt pirospaprikát. Mikor mindkét tálban külön összegyúrtam a hozzávalókat, az egészet egyben is jól összedolgozom.
Megkóstolom a keveréket. (meg kell tenni, nem szabad finnyásnak lenni!) Ha úgy érezzük kell még bele valamilyen fűszer most pótolhatjuk.
A keveréket két egyenlő részre osztjuk, majd az egyik részt sütőtálba, vagy tepsibe lapogatjuk. Ovális alapot kell kapnunk. Ráhelyezzük az öt keményre főtt, meghámozott tojást úgy, hogy érjék egymást. A maradék húsos keveréket is ellapogatjuk a tetején, majd úgy dolgozzuk össze, hogy egy mindkét végén elvékonyodó, lapított hengert kapjunk. De szépen fogalmaztam. Tudományosan! Minden oldalát megszórjuk még kevés zsemlemorzsával, és olajos kézzel szép egyenletesre formázzuk. Vigyázzunk, ne kandikáljon ki egyetlen tojás sem! Kevés olajat töltve alá, végig fólia alatt sütöttem 180 fokon majd egy órán át.
Hidegtálhoz is kitűnő, vagy főzelékekhez feltétként.