A hagymát felkarikázzuk, az oldalast megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük. Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfűvel együtt sütőben 45 - 60 percig sütjük.
Közben a meghámozott felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk sós!
Mikor a krumpli megfőtt, enyhén összetörjük, (nem krumplipürét készítünk!) a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta)
Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén.
A hagymás tört krumplival tálaljuk. Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg.
A megmaradt fűszeres zsír kitűnő reggeli, vacsora friss kenyérre kenve lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.