Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Nehéz » Szabolcsi almás máktorta

felvitel dátuma: 2013-10-02 17:20:12       mai nézettség: 1       nézettség: 2241
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:
Szabolcsi almás máktorta

Tészta:
tojásfehérje 0,53 kg (ez kb. 13-15 db tojás)
kristálycukor 0,33 kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,2 kg
édes morzsa 0,07 kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,11 kg
1 /2citrom reszelt héja
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém:
tej 0,6 l
cukor 0,13 kg
kukorica keményítő 0,7 kg
tojás sárgája 3 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,25 kg (35%-os állati)
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott
keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában
használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék:
Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 0,5 kg
vaj 0,5 kg
cukor 0,5 kg
őrölt fahéj 0,5 dkg
citrom 1 db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon
összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.


A torta összeállítása képekben:
http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012/szabolcsi-almas-maktorta

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es
kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

 

 

 

 

Előkészületi idő: 120 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:
Szabolcsi almás máktorta

Tészta:
tojásfehérje 0,53 kg (ez kb. 13-15 db tojás)
kristálycukor 0,33 kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,2 kg
édes morzsa 0,07 kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,11 kg
1 /2citrom reszelt héja
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 oC-os sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém:
tej 0,6 l
cukor 0,13 kg
kukorica keményítő 0,7 kg
tojás sárgája 3 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,25 kg (35%-os állati)
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott
keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában
használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék:
Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 0,5 kg
vaj 0,5 kg
cukor 0,5 kg
őrölt fahéj 0,5 dkg
citrom 1 db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon
összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.


A torta összeállítása képekben:
http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012/szabolcsi-almas-maktorta

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es
kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

 

 

 

 

Szakács: Melinda


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Bihary livia 2013 október 03

Gyönyörű szép lett, már én is elkészítettem nagyon fonom,csak az enyém nem sikerült ennyire mutatósra!GArtulálok

10/10 Bóli Klára 2013 október 03

Szuper jól néz ki !!! :)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.