Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Desszert / meleg recept ( tálaláskor ) » Szalagos fánk

felvitel dátuma: 2021-01-29 23:00:31       mai nézettség: 2       nézettség: 205
részletes recept
Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához:

1 kg. liszt

5 dkg. friss élesztő

kb. 6 dl. langyos tej

10 dkg. cukor

1 citrom reszelt héja

5 tojás sárgája

kávéskanál só

3 evőkanál sütőrum

10 dkg. szobahőmérsékletű vaj

A sütéshez: 1 liter étolaj

A tálaláshoz:

porcukor, lekvár

Előkészületi idő: 80 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

Az élesztőt kis cukorral, kb. másfél dl tejben felfuttatjuk. A vaj kivételével a többi hozzávalóból elkezdjük a tésztát elkészíteni. A rumra azért van szükség, hogy sütéskor a tészta ne szívja magába az olajat. Ha már a lisz átnedvesedett, de még nem állt össze a tészta, apránként hozzáadjuk a kockázott vajat. Ezt azért adjuk később, mert egyébként a vaj megakadályozná a liszt nedvességfelvételét.Alaposan kidagasztjuk a tésztát, aminek az állaga eléggé lágy, de ne ragadós legyen.

Ha már elválik az edény falától és szép síma a felülete, akkor letakarjuk és kb. 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett lapon először a kezünkkel kezdjük ellapogatni, majd nyújtófával kb. másfél újjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy lisztbe mártott nagyobb pohárral kiszaggatjuk, s azon nyomban le is takarjuk a fánkjainkat, hogy ne száradjanak ki és 15 -20 percet hagyjuk pihenni, kelni őket.

A maradék tésztát mindig összedolgozzuk, s letakarva újrakelesztjük, így minden fánkunk pillekönnyű lesz.

Közben az olajat elkezdjük melegíteni egy lábasban. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen forró az olaj. Egy kis darabot lecsípünk a tésztából, s beletesszük az olajba. Ha körülötte elkezd sisteregni az olaj, akkor jó a hőfoka. A fánk közepébe ujjunkkal belenyomunk, majd azzal a felével, ami felül volt, beletesszük az olajba és le is takarjuk. Figyeljünk arra is, hogy ne süssük túl, ha szép rózsaszín, már megfordíthatjuk. Ekkor már nem szabad letakarni.

Sülés után célszerű először rácsra szedni, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen.

Porcukorrral, lekvárral tálalhatjuk, de akár meg is tölthetjük pudinggal, cukrászkrémmel, csokikrémmel.

Szakács: Zsókuc


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.