Tésztához:
•1 kg finomliszt
•3 tojássárgája
•5 dkg cukor
•1 csapott mk só
•5 dkg élesztő
•6 dl tej
•0,5 dl olaj
•20 dkg liszt
•1 l olaj a sütéshez
1.A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk.
Majd a kézmeleg tej felét ráöntjük, és 5 percet állni hagyjuk.
2.Utána beletesszük a tojássárgákat, és kezdjük összedolgozni a tésztát, s a maradék tejet is hozzáadjuk, és sima tésztát dagasztunk belőle, míg hólyagos nem lesz, ekkor az olajat is beledolgozzuk, s ha még ragadna, kicsi liszttel meghintjük.
Letakarva meleg helyen 20 percet kelni hagyjuk.
Ezt még kétszer megismételjük, s ha megkelt, lisztezett gyúró deszkára borítjuk.
3.Két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Majd újra letakarjuk, és 20 percet kelni hagyjuk.
4.Közben míg kel a tésztánk, az olajat lábosba öntjük, és felhevítjük, de ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át a tésztánk.
Ha az olaj elég meleg, akkor 3 db-ot az olajba teszünk, de a tészta mindig felső fele kerüljön alulra, és fedő alatt aranysárgára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét már fedő nélkül készre sütjük.
5.Egy tepsibe sütőpapírt v. kéztörlő papírt teszünk, és így a felesleges olaj lecsepeg róla.
Ha kisült az összes fánkunk, egy fém tálcára tesszük, és injekciós fecskendőbe a folyós lekvárt be-felszívatva a fánkokba fecskendezzük.
A végén vaníliás porcukorral enyhén megszórjuk, és tálaljuk.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!