Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Szárma ( töltött káposzta) kovászolt káposztával

felvitel dátuma: 2012-06-06 09:57:46       mai nézettség: 1       nézettség: 2785
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:

2 fej kovászolt káposzta.

A töltelékhez:
1,5kg darált sertés, vagy pulykahús
1 tojás
2 marék rizs
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt paprika
, bors
3 szál kakukkfű.

A főzéshez:
Kevés zsír
5 ek liszt
1 ek őrölt paprika
1 szál kolbász, vagy (és) 30 dkg füstölt csülök
kevés köménymag
1 szál csombor (borsikafű)
1 csokor kapor zöld, , bors.
Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:

A káposztát a kovászos uborkához hasonlóan készítem el, de nem kenyérrel, hanem krumpliszeletekkel kovászolom
A torzsát mélyen kivágom, köményt szórok bele, az edény aljára kaporszárat teszek, amire ráhelyezem a káposztákat.
Sós vízzel felöntve, napos helyen néhány nap alatt megkovászolódik.
Ha nincs kovászolt káposztánk, a fejes káposztát sós, köménymagos vízben előfőzzük.
Ebben az esetben szükséges kb. 60 dkg savanyú káposzta is a recepthez.

A töltelékhez, a darált húst, az apróra vágott hagymát, fokhagymát sóval, borssal, 2 marék rizzsel, 1 tojással, 1 ek piros paprikával, és kevés apróra vágott kakukkfűvel összegyúrom.
Megkóstolom!
A káposztát levelekre szedem, ereit kivágom, majd a tölteléket belegöngyölöm.
A töltelékek elkészítése után maradt káposztát apróra vágom, felét az edény aljára szórom
Erre kerülnek a töltelékek, a felszelt kolbász, (csülök) az apróra vágott csombor, és kapor.
A maradék káposztát a tetejére teszem, felöntöm annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje.
Sózom, borsozom.
Ha valaki ízlése úgy kívánja, kis csípőset is tehet . Fedő alatt közepes lángon kb. 90 percig főzöm
1 ek. zsírból, 5 ek. liszttel rántást készítek, amire 1 ek őrölt paprikát teszek.
3 merőkanálnyi főző lével temperálom , csomómentesre keverem és hozzáöntöm a káposztához
Hagyom ismét felforrni.
Tálalni tejföllel, díszíteni kaporlevéllel szoktam.
 
A töltött káposztát egyes délszláv betelepülők 
leszármazottai a mai napig szármának nevezik
Feleségem anyai nagymamájától örökölte az elnevezést.
 
Mint általában, most is blogoltam a szármáról, amit el is olv ashatsz a linkre kattintva:
 
 
 
Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Dalianisz Hajdula 2012 június 07

Na végre erre vártam! Ilyen ízesítéssel készített káposztát keresek már régóta. Feltétlenül ki fogom próbálni, mentettem a recit. Köszi!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.