Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Szarvasgombás variációk. 3 recept

felvitel dátuma: 2013-03-06 15:25:45       mai nézettség: 1       nézettség: 2844
részletes recept
Hozzávalók 1 személyre:

Omlett szarvasgombás fűszerolajjal, sárgarépával.

 

Hozzávalók 2 személyre:

5 db tojás, 2 szál sárgarépa,1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. szarvasgombás fűszerolaj, , őrölt bors, apróra vágott petrezselyem zöldje. Ha van friss szarvasgomba, picit reszeljünk a tetejére tálalásnál.

 

Hozzávalók a sertésmájas rizottóhoz, két személyre:

Fél kiló sertésmájból, 1 hagymából, 4 gerezd fokhagymából, 1 dl. száraz fehérborból, 1 ek szarvasgomba olajból, 1 nagy szál  sárgarépából, 2 marék rizsből, 2 dl.  csirke alapléből, petrezselyem zöldből, reszelt sajtból készült.

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával,  szarvasgombás fűszerolajjalhozzávalói:

 

4 tojás, a sütéshez kevés szarvasgombás fűszervaj, 200 g. csiperkegomba, 1 fej hagyma,  3 gerezd fokhagyma, 100 g. napon szárított, olajban eltett paradicsom, 1 dl. száraz fehérbor, só, őrölt bors.

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

 

Tudni kell elöljáróban, hogy barátomtól kaptam 2 kisebb szarvasgombát, 1 üveg szarvasgombás fűszerolajat, és kevés fűszervajat. Pazar ajándék, és néhány felhasználási módját ismertetem ennek a finom fűszernek. mert a szarvasgomba nem alapanyag, hanem fűszer. Így is kell bánni vele! Finoman, óvatosan!

Első alkalommal, omlettet készítettem a szarvasgombával. Hagyományos módon, a tojásokat felverve, de kevés reszelt sárgarépával, és több hagymával, fokhagymával dúsítva. A hozzávalók, az öt tojáson kívül, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, és 1 evőkanálnyi szarvasgombás, fűszerolaj voltak. A reszelt sárgarépa, és a hagyma, fokhagyma, szarvasgombás olajon pirult, majd hozzáöntöttem, a habosra vert tojást. Kicsit sóztam, borsoztam, és apróra vágott petrezselyem zölddel, valamint snidlinggel hintettem meg. Tálaláskor előkerült a reszelő, és a friss szarvasgomba is, így pici reszelék került az étel tetejére. Dupla élvezet, mert szarvasgombás fűszervajjal kent, barnakenyér szeletekkel ettem. Csak a teljes szarvasgombás élmény kedvéért. Már említettem, hogy nem szabad eltúlozni a szarvasgomba fogyasztást, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A határokon belül maradtam, így finom vacsora volt fiamnak, és nekem. Az eddig nem mondtam, hogy párom elhatárolódott a szarvasgomba, minden formában való megjelenésétől, így a család ételeibe - kevés kivételtől eltekintve - nem került ebből, a finom ízből. 

 

Sertésmájas rizottót is készítettem, amibe szintén, a szarvasgomba fűszerolaj volt az egyik mellékszereplő. Vékonyra szelt hagyma, tört fokhagyma pirult az olajon, majd hozzákerült, a csíkokra vágott sertésmáj, és a reszelt répa is. Felöntöttem fehérborral, megborsoztam, és fedő alatt pároltam, a máj megpuhulásáig. Beleszórtam a rizst, és annyi csirke alaplévet öntöttem fel, hogy az egészet ellepje. A rizs megfővéséig szintén fedő alatt párolódott, majd a fedőt levéve hagytam, hogy levét elfője. Kevés petrezselyem zöldje került még bele, valamint tálalásnál reszelt sajttal, és pici reszelt szarvasgombával lett ízesítve.

 

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával,  szarvasgombás fűszerolajjal:

 

A hétvégi főzőcskézésből megmentettem egy kevés gombát. Már akkor tudtam, hogy valami szarvasgombás kaja jön, de volt két napom a gondolkodásra. A polcon sorakozó napon szárított paradicsomokra tekintve rájöttem, hogy a gomba mellett az lesz a másik alapanyag. A harmadik is hamarosan képbe került, így végül tükörtojás készült szarvasgomba vajon, és fehérboros, gomba, napon szárított paradicsommal. 

 
A tökörtojást sütöttem meg először. Kevés szarvasgombás vajon, teflon serpenyőben. Fiam, aki második meósa volt ételemnek, (az első én voltam) meg is jegyezte, hogy különleges íze van a kajának. Finom, és nem kellemetlen! A tojások elkészülte után (a tojások közepét kicsit lágyra hagytam)  ugyanabban a serpenyőben folytattam. 

A nyáron eltett napon szárított paradicsomot fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban őriztem eddig, és ebből az olajból öntöttem 1 kanálnyit a serpenyőbe. Ebbe került a vékony szeletekre vágott 1 fej hagyma, 3 gerezd aprított fokhagyma, kevés só, őrölt bors valamint a napon szárított paradicsom. Kevés párolás után hozzákerült a szeletekre vágott 20 dekányi gomba is, majd felöntöttem 1 deci száraz fehérborral. Fedő alatt pároltam tovább, míg a szárított paradicsom fel nem vett egy keveset a léből. A végén a fedőt levéve hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön a szaft. 

Tálalásnál, pici szarvasgombát reszeltem a tojásra, és így volt teljes az összhang. Finom vacsora sikeredett belőle!

 

Blogom linkjére kattintva, mégtöbb, szarvasgombáról szóló infót találhatsz:

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/03/variaciok-szarvasgombara.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.