5 kg szilva
1 kg cukor
1 dl 10% ételecet
pici fahéj
A munkát előző este kell elkezdeni. A szilvát megmossuk, leszárazzuk. Kimagozzuk, közben a rohadt, férges darabokat kidobjuk. Megfelelő méretű edényben a cukorral elkeverjük és reggelig állni hagyjuk, így levet enged. Reggel egy vastag aljú, lehetőleg rozsdamentes fazekat a zsírral (nem tévedés) vékonyan kikenünk, majd az ecetet beleöntve, körbe lötyböljük. Óvatosan beleöntjük a szilvát és takarékon, vastag lángelosztót alátéve, fedő alatt felfőzzük. Ekkor a fedőt levéve, éppen csak pöszmörögve, 4 órát főzzük. Ha megkeverjük leég, úgyhogy ezt felejtsük el. A húslészerű folyadék a végére besűrűsödik. A lángot lekapcsolva megkóstoljuk, ha ízlésünk megkívánja még kevés cukrot adhatunk hozzá, hagyjuk kihűlni a kóstolót, mert úgy jobban érezni az ízét. Ezek után folyamatosan és erőteljesen keverjük 20 percig. A még mindig forró lekvárt töltsük üvegekbe és lezárva, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Néhány üveget, csak celofánnal lefedve, a kamrában, az idők során még jobban besűrűsödik, ezzel tölthetünk gombócot, buktát,hájast.
Isteni finom lett!Olyan mintha a nagymamám szilvalekvárját enném!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!