A húst feldaraboljuk.
A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk, és a paradicsomot apróra vágjuk. (ha hámozott paradicsomot használunk, erre nincs szükség)
Az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük, és a kisült zsíron a hagymát megfonnyasztjuk, majd köménymagot is teszünk hozzá. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd beletesszük a feldarabolt húst. Megsózzuk. Mikor a hús kifehéredik, kis kérget kap, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el.
Az apróra vágott paradicsom is hozzákerül, majd kicsivel később a paprika szeletek is, valamint az őrölt paprika, a fokhagyma, és a bors is. A szalonnát végig benne hagyhatjuk, mert kitűnő ízt ad a tarhonyás húsnak, ugyanúgy, mint a kissé kövérkés hús is, ami szaftosabbá teszi az ételt.
A házi, reszelt tarhonyát zsíron kicsit megpirítjuk, majd felöntjük vízzel. Sót adunk hozzá, és ha megfőtt tálalhatjuk. Tálalás előtt összekeverjük a pörkölttel, így kitűnő egytálétel a végeredmény. Ha kicsivel bővebb lére engedtük a pörköltet ne aggódjunk, mert a tarhonya felszív a léből.Összekeverve kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk rajta.