A megtisztított sárgarépát, a petrezselyemgyökeret felkarikázom, majd kevés olajon, az aprított hagymával megdinsztelem. Felöntöm vízzel, vagy leves alaplével. A krumplit kockákra vágom, és azt is beleteszem a leveslébe. Hozzáadom az aprított paprikát, valamint a hámozott paradicsomot is. Kevés házi ételízesítőt is adok hozzá, valamint kicsit megsózom, pár csepp almaecetet öntök a léhez. Szükség szerint a főzőlét vízzel egészítem ki.
Míg a leves fő, elkészítem a húsgombócokat. A kétszer átdarált húst összekeverem az előfőzött rizzsel, a tojásokkal, a lereszelt hagymával, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyem zölddel, kevés zsemlemorzsával, egyforma, kisebb adagokat szedek, majd zsemlemorzsával megszórt vágódeszkán egyforma golyókat formálok belőle.
Mikor a leveslé felforrt, hozzáteszem a gombócokat, és mikor a lé tetejére feljöttek, még öt percig főzöm. Közben apróra vágott friss tárkonyleveleket is teszek a levesbe, és kevés leveslét kivéve, a tejszínnel, a liszttel összekeverve habarást készítek, melyet visszaöntök a levesbe. Mikor újra felforrt, a leves elkészült.