A tésztához:
500 g sima liszt
2 tojás + 1 tojásfehérje
csipetnyi só
70 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
250 ml habtejszín
kb. 30 g éleszto
egy marék szolo (kihagytam, mert nem szeretem)
Kenéshez:
1 tojássárgája (ami a tésztából kimaradt)
1 ek tejjel elkeverve
olvasztott vaj a megsult fonott kalács megkenéséhez
Az osszes hozzávalót egy tálba rakjuk. Az élesztot csak elmorzsoljuk, nem futtatjuk fel. Alaposan kidolgozzuk a tésztát (a végén tesszuk bele a mazsolát), amelyet meleg helyen 1 óráig kelni hagyunk.
Utána a tésztát néhányszor átsodorjuk, hogy a buborékok távozzanak belole és 6 részre osztjuk, 3 nagy és 3 kicsi cipóra. Eloszor a 3 nagy részbol rudakat sodrunk és sutopapírral bélelt tepsire helyezzuk rogton, ahol elkezdjuk fonni. Azután a 3 kisebb részbol rudakat sodrunk és ráhelyezzuk a nagyobb fonott kalácsra. Szintén megfonjuk és a kész fonott kalácsot tiszta konyharuhával letakarjuk és fél óráig kelni hagyjuk.
Ezalatt a sutot 180 fokra elomelegítjuk. A megkelt fonott kalácsot megkenjuk 1 ek tejjel elkevert tojássárgájával. A kozepét 3 fogpiszkálóval biztosítjuk, hogy ne nojjon meg a felso fonott kalács!!! Betesszuk az elomelegített sutobe.
180 fokon 15 percig sutjuk, majd a fokot levesszuk 160-ra és még 15-20 percig sutjuk tovább. Tupróba!!!
A megsult fonott kalácsot olvasztott vajjal megkenjuk, hogy a héja ne legyen kemény!!!
Sutorácsra téve hulni hagyjuk, majd felszeleteljuk, forró kakaóval/forró csokival/kávéval és vajjal megkenve kínáljuk.
(Eredeti forrás: Dr.Oetker recepteskonyve)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!