Kovászhoz:
20 dkg világos rozs liszt, 10 g friss élesztő,2dl víz
Kenyérhez: Összes kovász, 50 g teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg BL- 80 kenyérliszt, 50 g len liszt,15g élesztő, 1 kávéskanál sikér, körülbelül 10g só, 1 evőkanál olaj, körülbelül 1 – 1,5 del víz, én magok szórtam a kenyér tetejére.
Kovász készítése:
Előző este egy fedeles műanyag tálba belemérünk 200 g világos rozs lisztet, 10 g élesztőt és 2 dl vizet. Ezt egy evőkanál segítségével összekeverjük, letakarjuk és a konyhaasztalon másnapig pihentetjük.
Kenyér elkészítése:
Másnap reggel ehhez a kovászhoz hozzáadjuk a többi alapanyagot és kézzel alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 1-1,5 órára a tálban hagyjuk, letakarva.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, gyengén meglisztezzük és kissé ellapogatjuk. Két oldalát behajtjuk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, letakarjuk és 60 percig tovább kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Amikor letelt a 60 perc, a kenyér közepét egy éles késsel vagy pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük (kenyeret és a jénai tetejét is) majd a tetejével letakarjuk.
Előmelegített sütőben 220 fokon 45 percig
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!