Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Uzsonnára ajánlott ételek receptek » Tök torta

felvitel dátuma: 2011-10-14 19:28:25       mai nézettség: 1       nézettség: 3430
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:

10-12 szelethez:

A tésztához:

6 tojás

12 dkg cukor

12 dkg finomliszt

 A betöltéshez:

20-25 dkg piros lekvár

A málnakrémhez:

25 dkg málna (lehet mélyhűtött is)

8 dkg porcukor

6 dl hideg tejszín

2 púpos tk. (1,5-2 dkg) zselatin (attól függően, hogy mennyire jól verődött fel a tejszín)

1 dl hideg víz (mélyhűtött gyümölcs esetén: annak a leve)

néhány csepp citromlé

 A díszítéshez:

marcipán és ételfesték

  

Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 12 perc

Elkészítés:

A torta alapja valójában egy málnás Charlotte-torta.

  1. A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk (csak gépi habverővel készíthető ezzel a módszerrel!). Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük.
  2. Szükségünk lesz egy félgömb alakú tálra (az enyém 22-23 cm átmérőjű és 11 cm magas falú), mert ebbe töltjük a süteményt. Sütőpapírra téve körberajzoljuk a tál alját, és az így előrajzolt körre annyi piskótatésztát kenünk, hogy 1 cm vastag piskótalapunk legyen. Ez lesz a tortát lezáró lap, amit 210 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütünk.
  3. A maradék masszát kb. 30*40 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe (gáztepsi) simítjuk 1 cm vastagon, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. (Vigyázzunk, hogy a piskótalapot ne szárítsuk ki, mert akkor nem fogjuk tudni feltekerni!)
  4. A sütőpapírral együtt kiemeljük a piskótalapot a tepsiből, és sütőpapírral együtt, még melegen feltekerjük. Majd hagyjuk kihűlni. A tortalapot kivesszük a tepsiből, és lehántjuk róla a sütőpapírt, kihűtjük egy rácson.
  5. Kitekerjük a kihűlt piskótát, lehántjuk róla a sütőpapírt, majd megkenjük a lekvárral (nem a sütőpapíros felén!), végül szorosan feltekerjük. Fontos, hogy ne legyen lyuk a közepén!
  6. A félgömb alakú tálat kibéleljük folpackkal vagy alufóliával. A piskótatekercsből fél cm vastag szeleteket vágunk, és ezeket szorosan egymás mellett helyezzük el a tálban úgy, hogy lehetőleg ne legyen rés közöttük. Egyet teszünk alulra, majd ezt rakjuk körbe-körbe mindaddig, amíg fel nem érünk a tál tetejéig.
  7. A málnakrémhez a málnát botmixerrel turmixoljuk a porcukorral.
  8. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint az 1dl hideg vízzel (kiengedett gyümölcs levével) megduzzasztjuk, majd teljes olvadásig felmelegítjük, kevergetve. A málnás pépet óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Egy kevés málnahabbal lehűtjük a forró zselatint, majd ezt a keveréket óvatosan beleforgatjuk a habba. Ha édesnek találnánk a krémet, egy fél citrom levével pikánsabbá tehetjük.
  9. A krémet a piskótával kibélelt tálba töltjük, majd lezárjuk a piskótakoronggal. Hűtőbe tesszük dermedni 12 órára.
  10. Másnap tortatálra borítjuk, és elkezdjük a díszítést.
  11. A félgömb alakú tortánkat megkenjük lekvárral, hogy a marcipán rátapadjon. Majd a marcipánt narancsos színre ételfestékkel beszínezzük. A színezett marcipán masszát kinyújtjuk akkora nagyságúra, hogy a félgömböt teljesen befedje. A nyújtáskor csak porcukrot szabad használni, hogy könnyen tudjunk bánni a marcipán masszával. Bevonjuk a tortát, majd tetszés szerint tovább díszítjük marcipánból készített őszi levelekkel stb. 
Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Makány Aranka 2011 október 14

Ez is nagyon ötletes! Hová viszed? Szívesen fogadom!

0/10 Hani 2011 október 14

Köszönöm! Oviba készült , ez volt az egyik főnyeremény:-)!

0/10 kautz1009 2011 október 15

Nagyon ügyes!Gratulálok!

10/10 nemeth-ek 2011 október 15

Nagyon szuper! Én is elfogadnám!:) Szuper ügyes vagy!!!

0/10 Bihary Livia 2011 október 15

Nagyon tettszik!Igazán ügyes vagy!

0/10 anna51 2011 október 15

Samu látta, el volt ragadtatva, én szintén. Látom, fol kell kotnom a lenge díszmagyart, bár Veled nem tudnék versenyezni:))) Viszont biztosan kipróbálom.

0/10 Hani 2011 október 23

Köszönöm mindenkinek:-)!

0/10 csoti.henriette 2011 október 25

nagyon jól néz ki, nem is gondoltam, hogy ilyen piskótatekercsből áll a tészta oldala.

0/10 Hani 2011 október 26

Ugye-ugye?! Az alapja egy Charlotte torta.

0/10 Dalianisz Hajdula 2011 december 02

Tők jóóóó!

0/10 Hani 2011 december 05

Köszönöm szépen:-)!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.