A tököt legyaluljuk és meglocsoljuk az borecettel, jól átforgatjuk. A félfőre (félkarika) vágott hagymát zsiradékon megfuttatjuk, majd rádobjuk a tököt és felöntjük vízzel (kb.:1,2 l), őrölt köménnyel és ételízesítővel ízesítjük. Amikor a tök már megpuhult, 3 ek. lisztből rántást készítünk és a tököt berántjuk. A tejföl feléből 2 ek. lisztel habarást készítünk, adunk hozzá a forró léből és a tökbe kavarjuk. Egy csokor kaprot apróra vágunk (egy pici félre teszünk a gombóchoz) és a főzelékbe szórjuk, készre főzzük.
Nem tudom miért, de én jobban szeretem némelyik főzelékeket, ha utólag, tálaláskor is rakok bele tejfölt. Ezért készítettem ezt a tököt is kevés tejföllel, de aki gondolja nyugodtan használja az egészet a habaráshoz.
A gombóchoz a megfőtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és a tojással, a lisztel és a beáztatott, jól kifacsart zsemlével sűrű masszát készítünk és befűszerezzük. Vizes kézzel gombócokat formázunk beleőle, amiket sós forrásban levő vízben kifőzünk.
Gombóc főzéskor mindig csináljunk próba főzést, és ha szükséges adjunk még egy kis lisztet hozzá.