Tésztához:
40 dkg.liszt
2,5 dkg. élesztő
2,5 dl. langyos tej
kiskanál cukor
késhegynyi kurkuma
csapott kávéskanál só
2,5 dkg. olvasztott margarin
Töltelék:
nálam most maradlk sülthús apró kockákra vágva, húsos szalonna felkockázva, reszelt sajt ízlés szerint, csokor zöldség zöldje felaprítva és egy tömlős sajt
2,5 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás felverve
szezámmag
A hozzávalókból jól kidagasztjuk a tésztánkat úgy, hogy a tejben, cukorral felfuttajuk az élesztőt. Letakarva 45 percig hagyjuk kelni.
Közben előkszítjük a tölteléket, összedaraboljuk, lereszeljük a hozzávalókat. Lehet még beletenni főtt tojást is, sonkát, de darált húst is, melyet megfőzünk előtte kevés zsiradékon és kockázott vöröshagymán, a lehetőségek tárházának csak a képzelet szab határt.
Ha megkelt a tésztánk téglalap alakra nyújtjuk. A hosszabb lapjánál pizzavágóval vékony csíkokat vágunk bő egyharmadáig a tésztának. Én kersztben odatettem a nyújtófát, hogy egyenlő hosszúak legyenek a csíkok, melyeket hármasával be is fonunk.
A tészta fennmaradó részét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket és szorosan felcsavarjuk. Ekkor rátesszük egy tepsire és egy koszorút formázunk úgy, hogy a tészta végeit egymásba nyomjuk és befedjük egy fonással.
Hagyjuk letakarva 20 percet pihenni, közben előmelegítjük 160 fok hőlégkeverésen a sütőt.
Lekenjük a kalácsot és megszórjuk szezámmaggal.
30 perc alatt készre sütjük.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!