Hozzávalók:
0.5 kg darált hús
1 fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
2 tojás
8-10 dkg rizs
só, őrölt bors, babérlevél
1 kg szálas savanyú káposzta
1 kisebb fejes káposzta /nem savanyított/
10 dkg lángolt kolbász
25 dkg füstölt tarja
20 dkg szeletelt baconszalonna
4 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
őrölt pirospaprika
Elkészítése:
Én mázas cserépfazékban készítem.
A fejes káposztából tetszés szerint néhány levelet lefejtek és sós vízben kissé megfőzöm, majd a főzővízből kiszedem és lecsepegtetem. A füstölt tarjából kb 5 dkg-ot apró kockára vágok, a többit ujjnyi vastag szeletekre, a kolbászt karikára vágom. A húst az apróra vágott hagymával, fokhagymával, tojással, sóval, borssal és a felkockázott tarjával összekeverem és gombócokat készítek belőle. Néhány gombócot az előkészített káposztalevélbe göngyölök.
A cserépedény aljára fektetem a baconszalonnát, majd a szálas káposztából egy réteget teszek rá. Erre kerül néhány karika kolbász és néhány szelet tarja, majd a gombócok következnek vegyesen. Erre ismét egy réteg apró káposztát teszek, majd a tarja és a kolbász másik felét is rátéve,
ismét a gombócok következnek. A végén káposzta kerül a tetejére, amit megszórok, vagy darálok rá őrölt borsot és babérlevelet is szórok rá. Platnira téve felteszem főni és közben elkészítem a rántást az olajjal és a liszttel, pirospaprikával. Ezt a káposztára öntöm, majd adok hozzá vizet, vagy káposztalét. A forrás után kis lángon, 2-3 órát főzöm.
Tálalásnál kenyér és tejföl kínálható hozzá!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!