A tésztához:
40 dkg finomliszt
10 dkg Grahamliszt
2 ek burgonyapehely
1 púpozott tk só
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1 dl olaj
2 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg éleszto
Toltelékhez:
sonka
kolbász
sajt
paprika (tobbféle színu is lehet)
sajtkrém
zoldfuszerek (snidling, petrezselyemzold, stb.)
Tetejére:
tojás
kulonbozo magok (szezámmag, lenmag, napraforgómag, zabpehely)
Az élesztot langyos cukros tejben felfuttatjuk. A tobbi hozzávalóval lágyabb tésztát dagasztunk. Figyeljunk, mert lehet, hogy kell bele 1-2 ek víz. Letakarva duplájára kelesztjuk.
Ezalatt elkészítjuk a toltelékeket. A sonkát és a kolbászt apró kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljuk a nagylyukú reszelon. A paprikákat megmossuk, felkockázzuk. A sajtkrémet elkeverjuk a zoldfuszerekkel, kevés sóval és frissen orolt borssal.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk, majd 8-10 egyforma négyzetre vágjuk. (Ha kisebb táskákat szeretnénk, akkor 12-14 darabra vágjuk.)
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével bekenjuk a tésztalapok széleit. Minden lap egyik felére teszunk a toltelékbol, ráhajtjuk a tésztalap másik felét, és korben osszenyomkodjuk a szélét.
Sutopapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb a táskákat. Fél órán át kelni hagyjuk, ezalatt a sutot bemelegítjuk 210 fokra.
A tojássárgáját kevés vízzel elkeverjuk, és megkenjuk vele a tészták tetejét, megszórjuk a kulonbozo magokkal. Forró sutoben 20-25 percig sutjuk.
TIPP: A toltelékeket keverhetjuk, lehet tenni sajtot a sonka vagy a kolbász mellé. Tolthetjuk a táskákat éppen csak roppanósra párolt zoldségekkel, kevés olajon megpirított fuszeres darált hússal, amit besamel mártással elkeverunk.
(Eredeti recept: Mohakonyhája)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!