50 dg teljes kiorlésu sima tonkolyliszt
3,7 dcl melegvíz / ez fugg a liszttol, lágy tésztát kapunk /
0,5 dcl olaj
3 dg éleszto
2 csapott kiskanál só
1 kiskanál cukor
szezámmag, esetleg a tésztájába magok
A langyos vízbe beletesszuk a cukrot és felfuttatjuk az élesztot. A kenyérsuto aljába ontjuk, hozzáontjuk az olajat is.
Rászórjuk az átszitált lisztet, amibe belekeverjuk a sót.
Húsz perc dagasztás után kivesszuk a gépbol és kelesztotálban szép magasra kelesztjuk. Majd átgyúrjuk a tésztát, megformázzuk és a sutopapírral kibélelt kenyérformába tesszuk.
Bo félóráig még kelesztjuk, majd ha már másodszor is megkelt, megkenjuk a tetejét hideg vízzel, megszórjuk tetszés szerinti maggal és szép pirosra sutjuk - ez kb. 55-60 perc.
A megsult kenyeret rácsra borítjuk, megkenjuk hideg vízzel és kihutjuk.
Ez a kenyérke sokkal surubb, mint a tobbi, még akkor is, ha lágyra dagasztjuk a tésztáját. Viszont sokkal kevesebb elég a jóllakottság érzéséhez. Foleg cukorbetegeknek ajánlom.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!