A vaníliarudat hosszában ketté vágom és belsejével felfelé egy fedeles hőálló tál aljába teszem. A sütőt előmelegítem 100 °C-ra. Először alaposan megtisztítom a kacsa bőrét, ha kell (általában kell, nekem most kivételes szerencsém volt) leszedem a maradék tollat és az esetleges tokokat. Lehártyázom a húst, megmosom hideg vízzel és papírtörlővel szárazra törlöm. Egy teflon serpenyőben kevés olajat hevítek és a már forró olajba teszem a kacsamellet a bőrös oldalával lefelé. 2-3 perc alatt kisül a zsírja, ekkor megfordítom és a másik oldalát is megpirítom. Sütés közben mindkét oldalát megszórom kevés őrölt fekete borssal. Amikor ez kész átteszem a kacsamellet a vaníliarudakra, és lefedve a sütőbe rakom, 45 percig sütöm, utána forró sütőben még 5 percig pihentetem.
A brokkolit megmosom, lecsepegtetem. Levágom a leveleket és szárakat. A brokkolirózsákat egy csapott kiskanál sóval és annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem főni. Ha megpuhult egy bögrébe leöntöm a főzővizet és várok pár percet, amíg hűl (hideg vizes lemosással gyorsítható a folyamat, ha valaki siet). A brokkolit botmixerrel pürésítem, ha kell még hígítani, krémesíteni teszek hozzá a főzővízből. A mentaleveleket lecsipkedem a szárról és a brokkolipürébe szórom, majd újra a botmixer következik.
Melegen mentalevélkével díszítve tálalom.