24 cm átmérőjű tortához
A tésztához
45 dkg liszt
20 dkg vaj
2 ek tejföl
3,5 gramm instant élesztő (Coop termék)
2 tojássárgája
csipet só
1 kk szódabikarbóna
10 dkg cukor
A töltelékhez
30 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
40 dkg sárgabarack lekvár
A díszítéshez
15 dkg torta bevonó csokoládé
1 ek étolaj
10 fél dió
2 marék dió
5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya szemek
10 dkg cukor
néhány egész dióbél (nekem csak feleket sikerült összehozni:)
1 tojásfehérje
kristálycukor
A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbón
Hozzá adjuk a tojás sárgáját, a vajat is és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 5 darab cipóra osztottam, egyenként 24 cm-es körre nyújtottam.
A darált diót keverjük össze a cukorral,reszelt citrom héjjal.
A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört.
Ezután lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot próbáljuk kör alakúra nyújtani.
Az első lapot az aljára tesszük, bőven megkenjük lekvárral.
Cukrozott dióval megszórjuk.
A másik lapot rátesszük, folytatjuk míg el nem fogy a tészta.
Felső lapot megszurkáljuk villával, teljesen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon.
Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk a formában kihűlni.
Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban.
Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni.
Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni .
A díszítéshez a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, amikor felolvadta a 2 marék diót bele forgatjuk.
Egy vajjal lekent tányérra borítjuk, amikor kihűlt aprítógépbe apróra zúzzuk.
A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajt, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.
Még mielőtt megdermedni óvatosan "nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!