Remélem,jól meg lett mosva a tojás:D Egyébként nagyon aranyos!!:)
Díszítéshez:
1 dl langyos tejből, csipet cukorral, az élesztőből, 3 evőkanál lisztből kovászt készítünk.
A többi langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, a sót. Az átszitált liszt közepében beleöntjük a kovászt, a tejet. Összedolgozzuk. Közben beleöntjük az olvasztott vajat/margarint is. Készre/hólyagosra – dagasztjuk, ha ragad, tehetünk még hozzá lisztet. (Kézzel kb. 35 perc.)
A tál alját, oldalát és a tészta tetejét kicsit meglisztezzük és 1 óra hosszat (háromszorosára) kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk. Enyhén átdolgozzuk, 3 részre osztjuk: először felezzük, és az egyiket egyharmad/kétharmad arányban.
A nagyobbat és a közepest: négy részre osztjuk, rudakat formálunk belőlük. Négyes fonással kör alakúra készítjük. Vajazott/margarinozott sütőlemezre tesszük. – A nagyobb az állatfigura teste, a közepes az állatfigura feje lesz.
A kisebb tésztát kétfelé osztjuk, mindegyikből rudat formázunk, amit harmadolunk, és két darab hármas fonású kis kalácsot készítünk. – Ezek lesznek az állatfigura fülei. Odaillesztjük a fejhez.
Az egészet megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és 20 percet pihentetjük a tepsiben. Ezután a felvert tojással megkenjük. (Ha sötétebben szeretjük, a tojásba lehet porcukrot és tejet tenni.) Rátesszük a főtt tojásokat, díszítjük a mazsolával.
Közepesen meleg sütőben (160 fok), lassú tűznél sütjük (kb. 1 óra).
Rácsra tesszük kihűlni. (A fehér tojásokat színesre cserélhetjük.)
Megjegyzés:A kalács magassága, szélessége a tepsi méretétől, és a fonás szorosságától függ. – A képen 35*37 cm méretű gáz tepsiben készült, 5-7 cm magas.
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!