nagyon jó!
(hagyományos, kézi összeállítás)
- A langyos tejbe beletesszük a cukrot, élesztőt és 2 evőkanál lisztet. Felfuttatjuk.
- Az átszitált lisztbe belekeverjük a sót, közepébe mélyedést csinálunk, és beletesszük a tejfölt, a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Félkészre összeállítjuk, és beleöntjük részletekben az olvasztott vajat/margarint. Kidolgozzuk, de nem fontos hólyagosnak lennie.
- Fél centiméter vastagra nyújtjuk, meghintjük a sajt és a szezámmag 1/4 részével, majd hajtogatjuk. (Felső harmadot középre, alsó harmadot fölfelé középre, majd balról jobbra és jobbról balra.)
Letakarva 15 percig kelesztjük.
- A 15 perc letelte után újra kinyújtjuk, újra szórjuk sajttal és szezámmaggal, hajtogatjuk, 15 perc pihentetés. Nyújtás - szórás - hajtogatás - pihentetés = összesen háromszor.
- Végül kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (fel fog emelkedni).
Tetejét lekenjük tojásfehérjével, meghintjük a maradék sajttal, szezámmaggal. Éles késsel kockákra, vagy hosszúkás stanglikra vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés: A bemutató képen 1 cm vastag és hosszabb, valamint vékonyabb 2-3 mm vastagra nyújtott kivitel látható. (A puhasága mindenképpen megmarad.)
I. kép – kicsit rövidebbre vágva, majdnem kocka alak.
II. kép – sajt nélkül: Sós-szezámmagos párnácskák (a tésztát rombusz alakúra vágjuk).
(Recept variáció - Eredeti recept: Sajtos, tökmagos stangli – ChefViki, köszönöm.)
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!