Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Sarokház csokisan - ahogy én csinálom

felvitel dátuma: 2011-03-15 14:51:42       mai nézettség: 1       nézettség: 5950
részletes recept
Hozzávalók 6 személyre:
  • Piskótához:
  • 6 db tojás
  • 7 evőkanál barnacukor
  • 4 evőkanál rétesliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott étcsokoládé

Krémhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg cukor
  • 35 dkg vaj/margarin
  • 8 dkg kakaó
  • 5 dkg étcsokoládé

Máz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tej

Díszítés:

  • 5 dl tejszín
  • (normálhoz porcukor és habfixáló szükséges)
Előkészületi idő: 0 perc

Sütési idő: 25 perc

Főzési idő: 12 perc
Elkészítés:

22 cm átmérőjű tortaforma – 12-16 szelet

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott csokoládét, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Kicsit keményebb lesz a massza.
Majd a pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjéből először egy kevesetezzel lazítjukés végül az egészet, óvatosan beleforgatjuk.
A forma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük az elkészült torta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük – 5 perc után a sütési hőfokot kicsit mérsékeljük (tűpróba). 

A krémhez a tejszínt a cukorral, kevergetve összeforraljuk, beletesszük a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét, kevergetve simára olvasztjukközben levesszük a tűzről –, majd a kakaót is, és egyneműre keverjük. Ekkor rakjuk hozzá a vaj/margarin egyharmadát és teljesen sima masszává keverjük. Hűlni hagyjuk.
A 2/3 vajat/margarint közben habosra kavarjuk egy tálban. A kihűlt kakaós masszát beleöntjük, és géppel, a legmagasabb fokozaton, simára habosítjuk.

A piskóta lapot, vízszintesen 3 részre vágjuk. Megkenjük a lapokat a krémmel. – A tetejére és az oldalára is jut egy vékony réteg krém. Hűtőbe tesszük.

A mázhoz a vajat, a porcukrot és a kisebb darabokra tört étcsokoládét feltesszük főzni, közben kézi habverővel kavargatjuk, 2 perc után levesszük a tűzről, beleöntjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet. Simára keverjük. Rögtön lehet önteni a torta tetejére. (Tanács: Egy kb. 1,5-2 cm széles csíkot vágunk egy nem nedvszívó, hajlékony kartonlapbólvagy hajlékony műanyag is lehet –, a már lehűlt krémes torta felső peremét körbe kerítjük vele, rögzítjük. Ezután öntjük a csokoládémázat, nem folyik le! A tortakarikát nem tudjuk teljesen zártan visszahelyezni!)
Hűtőbe tesszük. A mázon nem kell előre megjelölni a szeletek helyét, mert éles késsel szépen szeletelhető, nem törik.

A tejszínből (ha szükséges porcukor és habfix hozzáadásával) kemény habot verünk. Habzsákba tesszük és szeletenként, fogyasztás előtt díszítjük.

Megjegyzés: Lehet az egész tortát is bevonni habbal, fogyasztható sima csoki tortaként is.

Ez a recept kifejezetten csoki imádóknak való. A torta nagyon csokis kivitelezése miatt, a csak csokiból készült máz alkalmazása nem szerencsés megoldás (tapasztalat).

(Elkészült a 26 cmátmérőjű, 4 lapból álló torta, a hozzávalók: A 6 tojásos piskótát kétszer sütjük, és csak kettőbe vágjuk. – Krémhez: 3,5 dl tejszín, 35 dkg cukor, 35-40 dkg vaj/margarin,10-12 dkg kakaó, 5 dkg étcsokoládé. Lásd: Viki szülinapi tortájaszakács: Livi)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 admin 2011 március 15

Tényleg nagyon kívánatos, gondolom a család elégedett volt. Csak ilyen profin továbbra is.

0/10 csikipi 2011 július 26

Guszta a tortád. Azt szeretném megkérdezni, hogy a keményítő után már nem kell visszatenni a lángra? Köszönöm. Piroska.

0/10 Zia50 2011 július 26

A máznál nem kell, csak gyorsan simára kell keverni és már önthető is. Mint látható, "korcsolyázni" lehet rajta. :)

0/10 Bihary Livia 2011 október 23

Ide is leírom hogy nagyon finom lett!

0/10 Zia50 2011 október 24

Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm. :)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


Borkóstoló, Bikavér, kékfrankos, Merlot, Cuvée, Rose, Kadarka, Borkóstoló hideg étel


autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció

ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.